KUCHNIA ORGANICZNA - Prosta, smaczna i zdrowa
KUCHNIA ORGANICZNA - Prosta, smaczna i zdrowa
Autor: Daniel Żyżniewski
„Ze wszystkich istot żyjących, tylko człowiek może jeść w pełni świadomie"
Daniela Żyżniewskiego doskonale znacie z cyklu „Symbiotyczna więź astmatyczna (psychologiczne aspekty astmy oskrzelowej)", który od kilku miesięcy ukazuje się na Plasterku. Jednak obszar zainteresowań Daniela wykracza poza psychologię i związane z nią aspekty codziennego życia. Jego drugą pasją, która zaowocowała wydaniem książki (na razie w wersji elektronicznej, ale w planach jest również wersja papierowa) jest świadome odżywianie się. Świadome, a więc takie, w którym zwracamy uwagę nie tylko na smak i wygląd potrawy, ale również na pochodzenie składników, z których została przygotowana, sposobie ich produkowania, a także wpływu, jaki dane produkty mają na nasz organizm. Spożywanie posiłków nie jest jedynie sposobem na zaspokojenie naszego głodu, ale również inwestycją w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Nasze codzienne życie obfituje w stres i frustracje, zmaganie się często z niełatwą rzeczywistością jest dla naszego organizmu nie lada wyzwaniem. Możemy sobie jednak pomóc, dostarczając naszemu organizmowi odpowiedniego pożywienia, które nie tylko zaspokoi nasze kubki smakowe, ale również dostarczy niezbędnych substancji odżywczych.
Daniel Żyżniewski w swojej książce „KUCHNIA ORGANICZNA - Prosta, smaczna i zdrowa" pokazuje, jak ważne jest świadome jedzenie. Nie stara się jednak przekonywać nas do tego na siłę, nie stosuje demagogii, ani moralizatorskiego stylu. Jego metodą są proste, a zarazem ciekawe propozycje dań, które może przygotować każdy z nas. A ich siłą, są przede wszystkim produkty użyte do ich przyrządzenia - w głównej mierze ekologiczne z organicznych upraw bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. I chociaż może się na początku wydawać, że dostępność tych produktów jest ograniczona, to przy odrobinie wysiłku z łatwością można je odnaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (sprawdziłam). Proponowane przez Daniela potrawy opisane są w jasny i klarowny sposób. Trzymając się wskazówek, możemy mieć gwarancję, że finalny efekt będzie naprawdę udany.
W książce znajdziemy przepisy na: zupy, drugie dania (które mogą wystąpić również w roli kolacji) oraz słodkości kuszące takimi nazwami jak: daktylowy bulgur, delikatne risotto bananowe czy budyń - słoneczna rozkosz.
Nie powinniśmy się zrażać, jeżeli jakaś nazwa składnika potrzebnego do przyrządzenia potrawy brzmi dla nas zbyt egzotycznie. Na końcu książki znajduje się alfabetyczny indeks używanych w książce nazw egzotycznych ziaren oraz standardowe sposoby ich przygotowania. Ciekawym dodatkiem jest również tabela najczęściej stosowanych dodatków do żywności i chociaż nie wszystkie nam szkodzą, to warto wiedzieć, które zaśmiecają i zatruwają nasz organizm.
Zdaję sobie sprawę, że codzienne przyrządzanie zdrowych i wartościowych posiłków może być dla niejednej osoby nie lada wyzwaniem. Kiedy czas jest dobrem deficytowym, a zjeść przecież trzeba, to bardzo często szybkie, ale niekoniecznie zdrowe posiłki wydają się jedynym rozwiązaniem. Nie musimy jednak w naszej kuchni robić od razu rewolucji. Zastanówmy się, co możemy w niej poprawić, z których niekoniecznie zdrowych potraw zrezygnować i wprowadzić na ich miejsce zdrowsze zamienniki. Na pewno pomoże nam w tym książka Daniela Żyżniewskiego „KUCHNIA ORGANICZNA - Prosta, smaczna i zdrowa", a odwdzięczy się nam nasz organizm, który będzie miał więcej siły i energii do stawiania czoła codziennym wyzwaniom.
Życzę ciekawych doświadczeń w kuchni i radości ze zdrowego jedzenia.
http://www.kuchniaorganiczna.com/
Komentarze (0)
Zaloguj się, aby dodać komentarz